Historisch overzicht
EuroFeria Andaluza
Onthaal
  Voorstelling
  Woord van de Voorzitter
  Programma 2007
  Plan van de “Féria”
  Historisch overzicht
  Persboodschap
  Aanplakbiljetten
  Foto galerij
  Promotie video
  Sponsors
    Organisatie
    Spaanse volbloedpaarden
    Hoe deelnemen
  Feria 2004
Van 8 tot en met 10 juni
Atomium - Heysel
 
De EuroFeria Andaluza sinds 1992
 
De “EuroFeria Andaluza” werd voor de eerste maal georganiseerd in 1992 door de “Peña Arte y Cultura de Andalucía”, met de heer Manuel Ramírez als voorzitter.

De eerste editie, beperkt tot de Andalousische gemeenschap, was een geslaagd feest waar we in ons hart nog een aangename herinnering aan bewaren. Het begin van deze Feria was een harde dobber, die de toekomst niet rooskleurig inzag daar de autoriteiten weigerden het park nog ter beschikking te stellen, uit vrees voor beschadigingen.

In 1993 vond de tweede editie plaats, in Laeken. Dit maal werd de Feria door een nieuwe ploeg van de “Peña” georganiseerd. Het beperkt succes bracht de kas van de vereniging in zware moeilijkheden.

Federico GalloHet was in 1994 dat men de organisatie van de derde editie van de Feria toevertrouwde aan een nieuw directiecomité, met als voorzitter de heer Federico Gallo (foto), die na nieuwe onderhandelingen met het BIM, opnieuw en tot op heden, het Elizabethpark mocht gebruiken.

Wij danken het BIM, maar vooral de heer Serge Juwet, die een enorm risico heeft genomen door ons vertrouwen te schenken. Terwijl hij ons liet weten dat hij een gevaarlijke beslissing nam, stelde hij ons voor niet zo klein te blijven.De extra steun van de burgemeester de heer Jacques Pivin en zijn schepencollege gaf ons de nodige moed om er in te geloven.

Omwille van de verschrikkelijke weersomstandigheden hadden we een beperkt succes, en dat leidde tot een impasse in 1995.

In 1996 namen we de moed weer in handen. Wel is waar, onder druk van enkele leden van de “Peña” die vreesden, en terecht, dat ons evenement voor altijd zou verdwijnen. Het BIM gaf opnieuw toestemming en in het midden van het park begonnen we opnieuw. Het was grandioos 10.000 bezoekers, een schitterende zon, een volledig succes en een opening naar aanvragen, die nog steeds blijven groeien, om er te kunnen bij zijn als bezoeker of als deelnemer.

In 1997, start de deelname van de verschillende Europese delegaties, dankzij het initiati schepencollege ef van de heer Jean-Pierre De Keyn, gesteund door het van Koekelberg. Het resultaat is gekend Europa+Feria = EuroFeria: Onze volharding en vernieuwing bezorgen ons 20.000 bezoekers.

Vanaf dat ogenblik groeide dit alles uit tot een grandioos feest: meer dan 100.000 bezoekers in 1999, meer dan 160 000 in 2004, een cultureel en populair succes buiten alle normen De voortdurende steun van de heer Philippe Pivin, huidig burgemeester van Koekelberg en zijn schepencollege is erg belangrijk, maar ook de financiële steun van Het BrusselsHoofdstedelijk Gewest is erg belangrijk voor de ondersteuning van de culturele activiteiten.

In 2001 werd een VZW zonder winstgevend doel, die ons evenement beheert, opgericht . De heer Federico Gallo werd voorzitter en de heer Jean Pierre De Keyn covoorzitter van de vereniging. De leden zijn afkomstig van de “Peña Arte y Cultura de Andalucia” en van de administratie van de gemeente Koekelberg.

Het is een zekerheid de dag van vandaag dat ons feest zich niet beperkt tot een Andalousische of Spaanse Orthodoxie, ondanks dat dit wel de belangrijkste elementen zijn, dat het open staat voor de Brusselse realiteit, en de Europese deelname. De samenwerking met de zustersteden van Koekelberg brengen ons de poëzie van Andalucia met Sanlucar de Barrameda (Spanje - Cadix), de warmte van de Middellandse zee met Hyères (Frankrijk - Var)  en de wind uit het Oosten met Kolobrzeg (Polen). Andere steden die zich bij ons aansluiten: Bastogne, Huelva, Almeria, Malaga, enz

Dit jaar in 2007, werd onder impuls van een stevig team en van de nieuwe voorzitter de Heer Antonio Wolf, bijgestaan door de Heer Federico Gallo de Haro, die erevoorzitter werd, het evenement verplaatst naar de omgeving van het Atomium, om op die wijze ons te kunnen associëren met de festiviteiten rond 50 jaar Europa.

Om te eindigen, de EuroFeria is een cultureel, gastronomisch en feestelijk evenement, met gratis ingang.

Grand' PlaceDe organisatie is vandaag het werk van beroepsmensen: opstellen van de tenten, elektriciteit, water, WC’s, opruimdienst, enz. Alleen het secretariaat blijft nog voor het grootste gedeelte in handen van vrijwilligers. In het verleden waren vele diensten gratis. Wij zien dit echter elk jaar veranderen: wij ontvangen facturen van het Rode Kruis, de Brusselse ophaaldienst, de brandweer, enz. De financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest laat ons toe een aantal uitgaven te dekken, zonder daarentegen de totaliteit van de kosten te dekken.

Hopelijk kunnen wij op dezelfde wijze blijven verder werken aan één van de meest indrukwekkende, culturele en gastronomische feesten uit de Brusselse regio.