EuroFeria Andaluza
Speciaal Jerez de la Frontera
EuroFeria Andaluza
ES FR UK DE
-
.
     
.
Onthaal
  Voorstelling
  Woord van de Voorzitter
  Programma 2009
  Plan van de “Féria”
  Historisch overzicht
  Pers
  Aanplakbiljetten
  Foto galerij
  Promotie video
  Sponsors
    Organisatie
    Spaanse volbloedpaarden
    Hoe deelnemen
  .   Speciaal Jerez de la Frontera
  -
  Jerez de la Frontera (Cádiz)
  Jerez de la Frontera
  Jerez de la Frontera
  Paseo Jerez
  Bodegas de Jerez
  Real Escuela de Arte Ecuestre
  Feria de Jerez
  Caballos
  Feria de Jerez
  EuroFeria Andaluza
Van 3 tot en met 6 juni
Atomium - Heysel
  Jerez de la Frontera
 
. Geografische ligging en klimaat  

Jerez ligt in het zuiden van Andalusië, in de provincie Cádiz, een uitgebreide landstreek grenzend aan de Middellandse zee en de Atlantische oceaan. Met zijn 203.000 inwoners is Jerez de vijfde grootste stad van Andalusië en omwille van zijn uitgestrekt grondgebied één van de grootste van Spanje.

De stad bevindt zich op 56 meter boven de zeespiegel en is enkel 10 kilometer van de zee verwijderd. Daardoor geniet ze van een zacht en aangenaam klimaat, vooral tijdens de winter, met meer dan 3.200 uren zonneschijn per jaar en een gemiddelde temperatuur van 27 graden.

 
. Geschiedenis  

Jerez is een enclave die tijdens zijn geschiedenis steeds een sterke invloed heeft ondervonden van al de verschillende culturen die er aanwezig waren. De resten van de voormalige Fenicische nederzetting Xera, in de Romeinse tijd bekent als Ceret, en Sherish in het tijdperk van de Moorse overheersing, en de schitterende constructies uit de latere Christelijke periode, bieden een ruime waaier aan architectonische stijlen en gebouwen. Zij maken van Jerez een prachtige stad met een uitzonderlijk stadsbeeld. Weinig plaatsen in Spanje genieten van een zo grote internationale erkenning. Dankzij zijn wijn, de Jerez of Sherry, werd de naam van de stad wereldwijd bekend.

Real Escuela de Arte EcuestreMaar Jerez dank zijn reputatie niet alleen aan zijn wijnen: de stad biedt méér aan zijn bezoekers. Jerez is de thuisbasis van het “caballo cartujano”(het Spaanse volbloedpaard) en de “toro de lidia”(de stieren voor het stierengevecht). Jerez is de bakermat van de “arte flamenco”, en een stad waar grote evenementen plaats vinden zoals het wereldkampioenschap voor motorrijders en Formule 1.

In Jerez leven traditie en moderniteit in perfecte harmonie naast elkaar: grote winkelcentra en winkelstraten lopen uit op een aangenaam en levendig historisch centrum waar koopjes en tapas elkaar de hand reiken.

Het loont ook de moeite een bodega te bezoeken en te gaan kijken naar een spektakel met de paarden van “la Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestre”.

 
. Monumenten  

El AlcázarAlcázarDe stad, zoals ze er op dit ogenblik uitziet is duidelijk van Moorse oorsprong. Vooral het vakwerk in de straatjes en in het historisch centrum wijzen ons erop.

De verschillende gebouwen in Jerez geven ons een duidelijk beeld van de geschiedenis van de stad. Ook de Christelijke invloed na de overwinning op de Moren door Alfonso X de wijze in 1264 is te merken. “El Alcázar”, het14de eeuwse paleis, oorspronkelijke residentie van de Katholieke Koningen is zeker een bezoek waard.

Zo ook de vele kerken en paleizen. Jerez is één van de Andalusische steden die zijn kunsthistorisch patrimonium perfect heeft weten te bewaren.

 
. Feria  

Feria JerezLa Feria del Caballo” werp zich op als hoogtepunt van de stadsfestiviteiten. Dit evenement heeft plaats in de lente. Heel de stad Jerez viert feest en brengt hulde aan de symbolen van de stad: het paard en de wijn.

Gedurende een week worden er in het park González Hontoria meer dan 200 casetas opgesteld. Men kan hier de verschillende variëteiten Sherrywijn uitproberen, telkens vergezeld van het beste van de plaatselijke gastronomie: guisos caseros, pescados, mariscos, quesos y embutidos…

Van ‘s middags tot zonsondergang defileren in een voortdurend heen en weer honderden ruiters en versierde koetsen door de belangrijkste lanen van de Feria. Zij drukken op deze wijze een stempel op dit uniek feest, enig in de rijke cirkel van Andalusische Ferias.

Procesión en JerezBij het vallen van de avond wordt de verlichting aangestoken. Meer dan een miljoen gekleurde lampen zorgen voor een prachtig spektakel. Er kan verder gefeest worden tot in de vroege uurtjes. De flamenco en de sevillana muziek weerklinken dag en nacht in deze tijdelijk opgerichte stad, elk jaar opnieuw tijdens de maand mei. De vele bezoekers van Jerez kunnen hiervan komen genieten.

Bezoek → www.jerez.es / www.turismojerez.com

 
. De foto's van Jerez  
  Jerez Flamenco
Gran premio de Fórmula 1 Moto GP
Bodegas Jerez
.
.
.
     
.
Hispagenda