EuroFeria Andaluza
Historisch overzicht
EuroFeria Andaluza
ES FR UK DE
-
.
     
.
Onthaal
  Voorstelling
  Woord van de Voorzitter
  Programma 2010
  Plan van de “Féria”
  Historisch overzicht
  Pers
  Aanplakbiljetten
  Foto galerij
  Promotie video
  Sponsors
    Organisatie
    Spaanse volbloedpaarden
    Hoe deelnemen
  .   Speciaal Jerez de la Frontera
-
  EuroFeria 2008
  EuroFeria 2008
-
  Portada 2005
  EuroFeria 2005
-
  Portada 1992
  EuroFeria 1992
  EuroFeria Andaluza
Van 3 tot en met 6 juni
Atomium - Heysel
 
SPECIAAL
Van de Feria tot de EuroFeria Andaluza

De “Feria Andaluza van Brussel” werd voor de eerste maal georganiseerd in 1992 door de “Peña Arte y Cultura de Andalucía” (P.A.C.A), met de heer Manuel Ramírez als voorzitter, in het Elisabethpark aan de voet van de Basiliek van Koekelberg.

De eerste editie, beperkt tot de Andalousische gemeenschap, was een geslaagd feest waar we in ons hart nog een aangename herinnering aan bewaren. Het jaar nadien weigerden de autoriteiten echter het park nog ter beschikking te stellen.

  Federico Gallo
Federico Gallo
In 1993 vond de tweede editie plaats, in Laken. Dit maal werd de Feria door een nieuwe ploeg van de “Peña” georganiseerd. Het beperkte succes bracht de kas van de vereniging in zware moeilijkheden.

Het was in 1994 dat men de organisatie van de derde editie van de Feria toevertrouwde aan nieuwe voorzitter van de PACA, de heer Federico Gallo, die na onderhandelingen met het BIM, opnieuw het Elizabethpark mocht gebruiken.

Wij danken het BIM, maar vooral de heer Serge Juwet, die een enorm risico heeft genomen door ons vertrouwen te schenken. Terwijl hij ons liet weten dat hij een gevaarlijke beslissing nam voor het mooie park, stelde hij ons voor verder te uit te groeien. De extra steun van de toenmalige burgemeester de heer Jacques Pivin en het schepencollege van Koekelberg gaf ons de nodige moed om er opnieuw in te geloven.

Omwille van de verschrikkelijke weersomstandigheden hadden we een beperkt succes, en dat leidde tot een impasse in 1995.

In 1996 namen we de moed weer in handen. Wel is waar, onder druk van enkele leden van de “Peña” die vreesden, en terecht, dat ons evenement voor altijd zou verdwijnen. Het BIM gaf opnieuw toestemming en in het midden van het park begonnen we opnieuw. Het was grandioos 10.000 bezoekers, een schitterende zon, een volledig succes en …een opening naar een lachende toekomst.

In 1997, start, dankzij een initiatief van de heer Jean-Pierre De Keyn, de deelname van de verschillende Europese delegaties. Het resultaat is gekend Europa+Feria = EuroFeria: Onze volharding en vernieuwing bezorgden ons 20.000 bezoekers.

Jacques Pivin  
Jacques Pivin

Vanaf dat ogenblik groeide dit alles uit tot een grandioos feest: meer dan 100.000 bezoekers in 1999, meer dan 160.000 in 2004, een cultureel en populair succes buiten alle normen. De voortdurende steun van de heer Philippe Pivin, huidig burgemeester van Koekelberg bleef erg belangrijk, maar er was ook de financiële steun van Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, van belang voor de ondersteuning van de culturele activiteiten.

In 2001 werd een VZW zonder winstgevend doel, die ons evenement beheert, opgericht . De heer Federico Gallo werd voorzitter en de heer Jean Pierre De Keyn covoorzitter van de vereniging. De leden zijn afkomstig van de “Peña Arte y Cultura de Andalucia” en van de administratie van de gemeente Koekelberg.

Het is een zekerheid de dag van vandaag dat ons feest zich niet beperkt tot een Andalousische of Spaanse Orthodoxie, ondanks dat dit wel de belangrijkste elementen zijn, dat het open staat voor de Brusselse realiteit, en de Europese deelname. De samenwerking met de zustersteden van Koekelberg brengen ons de poëzie van Andalucia met Sanlucar de Barrameda (Spanje - Cadiz), de warmte van de Middellandse zee met Hyères (Frankrijk - Var) en de wind uit het Oosten met Kolobrzeg (Polen). Andere steden die zich bij ons aansluiten: Bastogne, Huelva, Almeria, Malaga, enz.

 
Freddy Thielemans

In 2007 wordt, met de onvoorwaardelijke steun van de Brusselse burgemeester, de heer Freddy Thielemans en van de schepen van toerisme, de heer Philippe Close het evenement verplaatst naar de omgeving van het Atomium, om op die wijze te kunnen samenwerken met de festiviteiten rond 50 jaar Europa. Dit alles onder impuls van een stevig team en van de nieuwe voorzitter de Heer Antonio Wolf, bijgestaan door de Heer Federico Gallo de Haro, die erevoorzitter werd.

In 2008, terug aan de voet van het Atomium, associëren wij ons met de viering van de 5Oste verjaardag van EXPO '58 te Brussel en van het Atomium.

De EuroFeria 2010 heeft opnieuw plaats aan de voet van het Atomium.

De EuroFeria is een evenement met gratis ingang.

De organisatie is vandaag het werk van beroepsmensen: opstellen van de tenten, elektriciteit, water, Wc’s, opruimdienst, enz. Alleen het secretariaat blijft nog voor het grootste gedeelte in handen van vrijwilligers. In het verleden waren vele diensten gratis. Wij zien dit echter elk jaar veranderen wegens de omvang van ons evenement. Gelukkig is er de hulp van de stad Brussel, onze noodzakelijke partner, die onze organisatie op een voortreffelijke wijze steunt via de talrijke stadsdiensten.

  Philippe Close
Philippe Close
Wij danken de burgemeester, de heer Freddy Thielemans, de schepen de heer Philippe Close en het ganse schepencollege alsook de stadsdiensten van de stad Brussel voor hun onvoorwaardelijke steun.

Verder gaat onze dank uit naar de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn minister-president de heer Charles Picqué en de minister de heer Jean-Luc Vanraes, voor de subsidies die zij ons toekennen. Zij laten ons toe om samen het culturele imago van de regio op een originele wijze te promoten.

Tot slot bedanken wij al diegenen die ons steunen maar die wij onmogelijk allen kunnen opsommen.

Hopelijk kunnen wij op dezelfde wijze blijven verder werken aan de EuroFeria als één van de meest indrukwekkende, culturele en gastronomische feesten uit de Brusselse regio.

.
.
.
     
.
Hispagenda