Brief van de Voorzitter  
  Onthaal
  Voorstelling
  Brief van de Voorzitter
  Programma 2004
  Plan van de “Feria”
  Historisch overzicht
  Persboodschap
  Aanplakbiljetten
  Foto galerij
  Sponsors
    Organisatie

Frédéric Gallo

Jean Pierre De Keyn

26 maart 2004

Beste vrienden,

Op 10, 11, 12 en 13 juni 2004 vieren we opnieuw de “EuroFeria Andaluza”, in het Elizabethpark aan de voet van de Basiliek van Koekelberg (Brussel).

En zoals elk jaar, groeit de “EuroFeria Andaluza” als bij wonder. Men zegt dat de Spaanse Ferias erg geliefd zijn, toch is het niet eenvoudig dit alles waar te maken. Men mag niet vergeten, dat Andalucia ver weg is en dat we ons in Brussel, de hoofdstad van Europa, bevinden. Dankzij de aanwezigheid van de vele Andalousische delegaties die we dit jaar mogen ontvangen: Almería, Sanlúcar de Barrameda, La Línea de la Concepción, Huelva… en dankzij de talrijke Spaanse kolonies uit België en uit de buurlanden, voelen we ons echter, meer dan ooit, dicht bij huis.

Wat is het geheim is van de EuroFeria?

De EuroFeria werd geboren als een eenvoudige activiteit in de schoot van de Peña Arte y Cultura de Andalucía te Brussel, in 1992 en heeft zich ontwikkeld tot het voorbeeld van de Spaanse cultuur en, ongetwijfeld, tot het belangrijkste cultureel en feestelijk evenement van Brussel.

Het aantrekkelijke, de kracht en de levensvreugde van de Andalousische cultuur is een belangrijk element in het geheim van het succes. Ondanks de grote rijkdom aan verschillende culturen uit Spanje, die in Brussel aanwezig zijn dankzij de vele centras en verenigingen uit bijna alle hoeken van het land, zorgt het Andalousisch karakter, al is het dankzij de Flamenco, de klederdracht voor de Sevillanas en de levenvreugde, voor een merkbeeld buiten de grenzen.

De EuroFeria heeft het specifieke karakter van de ferias in Andalucia, het schenken van de manzanilla, de Sevillanas, de farolillas, zonder de noodzakelijke gastronomie te vergeten, weten te bewaren. De vereniging, die speciaal voor dit evenement is opgericht, verplicht zich er toe om dit te blijven doen.

Maar niet alleen dat, ook, en dat is de tweede pijler van het succes, de EuroFeria heeft zijn eigenheid bewaard. Brussel is niet Sevilla. Een Feria Andaluza in Brussel moet rekening houden met de sociale realiteit van de Europese hoofdstad, te beginnen met grote verscheidenheid aan Spaanse culturen in België aanwezig, en vervolgens met de vele Europese, heel speciaal de Belgische, culturen die vertegenwoordigd zijn in meerdere casetas.

Het behartigen van de Andalousische identiteit, met uitbreiding naar de buitenwereld, verstrekt nog een andere sleutel: het familiale concept.

De EuroFeria neemt nog steeds toe in belang en wij zullen weinig wijzigen aan de vorm, maar we mogen niet vergeten dat het succes ons niet mag versmachten. Het Andalousisch karakter moet aanwezig blijven, en in die zin, zouden zowel de “Junta de Andalucia”, als de Andalousische provincies of hun gemeenten bereid moeten zijn om mee te werken, en een nieuwe wind vanuit Andalucia mee te brengen, zoals de vooraf genoemde steden al doen

In de editie van 2003 waren er meer dan 140.000 bezoekers en dit jaar zullen we dit cijfer overtreffen. De EuroFeria begint opnieuw aan de Leopold II laan en heeft opnieuw als achtergrond de Basiliek van Koekelberg. Het park zal volledig gebruikt worden. De caseteas zorgen voor een omloop van meer dan 1000 meter en gebruiken een oppervlakte van 40.000 m2.

Graag wil ik er aan herinneren dat de “EuroFeria Andaluza” een VZW is zonder winstgevend doel, (alleen de deelnemers hebben commerciële doeleinden, om hun onkosten te kunnen betalen) en dat wij rekenen op de steun en de hulp van allen, en zeker van de Spaanse en Andalousische autoriteiten.


Welkom op de “EuroFeria Andaluza te Brussel”.

Federico Gallo de Haro Voorzitter
Jean Pierre De Keyn: Co-Voorzitter

 

© 2004 EuroFeria Andaluza a.s.b.l. Hispagenda.com